Negyedik nap - A vallásról alkotott nézeteid

Jó reggelt mindenkinek! 
Sikerült kicsit korábban kelnem a kelleténél; még bőven sötét van kint. Lakótársaim alszanak, ezért úgy döntöttem, hogy mielőtt elmegyek órára, egy kávé, és egy nagy szakállú, hosszú hajú viking isten zongorázása mellett megírom ezt a rövid részt. 
  Akik régebb óta olvassák ezt a szutykot, amit vezetgetek itt több-kevesebb sikerrel, azok tudják, hogy a vallás már nem először jön szóba, most viszont egy másik oldalról szeretném megközelíteni a dolgokat. Legutóbb ugyanis arról volt szó, hogy én személy szerint hogyan élem meg a vallásos életet. Most nem a saját vallásomról fogok beszélni, hanem arról, hogy szerintem miért jó/nem jó a vallás. 
  Emlékszünk még a tegnapi bejegyzésre, ahol arról beszéltem, hogy az alkohol milyen remek, ameddig az ember bizonyos határok közé tudja szorítani? Na, a vallás például pont egy ugyan ilyen dolog. Van egy határ, ami után a már nem pozitív hatású, erkölcsi fék, hanem mindenki számára kellemetlen fanatizmus. Tehet-e arról egy iszlám vallású ember, hogy valaki Allah nevében felrobbantja magát egy tömeg kellős közepén? Nem, és a fanatikusok cselekedeteit soha nem szabad a vallásos emberekre hárítani. 
Ez ugyan olyan, mint a bátorság és vakmerőség közti különbség. Szembe mersz nézni a félelmeiddel? Remek, megsimogathatod a termetes heréidet. Szembe mersz futni egy feléd száguldó vonattal fogadásból, mert tisztában vagy a ténnyel, hogy van egy tízezred másodperc, amikor ha ugrassz, akkor semmi bajod nem lesz? Remélem érthető, hogy mire akarok kilyukadni. 
  A vallásos lét nem a gyengeség jele, csak azért, mert reményt ad a halál utáni életre. Ha az ember képes kiállni nézeteiért, az még jobb. Ha az ember viszont ölni képes azért, mert a beszélgetőpartnere mondjuk ateista, annak az embernek a gyilkos hajlamait nem a Bibliával, a Koránnal, vagy bármelyik egyéb ilyen szabályzattal kell megmagyarázni. 
  Ilyenkor meg szoktam még kapni, hogy ,,Mekkora egy képmutató a keresztény társadalom, mert a keresztes háborúkban meg az inkvizíció alatt hány embert öltek meg, ha?" 
Hozzátenném, ez jogos...
...lenne, ha az egyház akkori vezetőit állítanánk bíróság elé. Mert mondjuk a 92 éves Juliska néni a templomban, aki soha egy legyet nem ölt meg, de még csak nem is paráználkodott szegény, hanem becsülettel élte az életét, tehet-e arról, hogy pár száz évvel ezelőtt embereket égettek el máglyán Isten nevében, mert boszorkánynak hitték? Szerintem Juliska néni meglepődne, ha emiatt golyót kapna a fejébe.
És igen, nyilván valakinek el kellett végezni a piszkos munkát, de egy olyan időben, ahol az embereket egy egyház nevű multinacionális vállalat úgy irányított, ahogy akart, ez egyáltalán nem meglepő. Senki nem férhetett a Bibliához, de ha hozzá is férhettek volna, se latinul/görögül/héberül nem tudtak, de még olvasni sem. Csak felnevelkedtek abban a hitben, hogy ,,Ez itten ni itten a pap. Oszt' a papnak mindég igaza van, mer' ha nem úgy vón', akkor az szopás vón', és ha ez itten ni itten aszongya neked, hogy hozzál nekijek egy csirkét hirtelenjiben, te meg nem hozó', akkor beza' a lelked a pokolban fog égni a' idő végezetéjig!"

Agymosás. Ma nem az egyház csinálja ezt, hanem a reklámok, és a divat. Valaminek előbb-utóbb át kell vennie ezt a szerepet. 
Az egyházra meg amúgy is szükség van, hogy a tévtanítások ne terjedjenek el. Könnyen megvezethetőek az emberek, és ha egy szekta teljesen szabadon tevékenykedhetne, akkor bizony a maitól jóval keményebb harcok lennének ám. S hogy az egyház jól működik-e? Döntse el mindenki maga. De ha úgy gondolja, hogy nem, azt ne arra kenje, hogy vannak emberek, akik hisznek abban, hogy meg lettek váltva. Mert ez nem az ő saruk. 

És végezetül még annyit, hogy igen, borzasztó sok a képmutató és kétszínű vallásos ember, akik egyenesen gusztustalanok. De kijelenteni azt, hogy MINDEN vallásos ember ilyen, szerintem butaság. Senkit nem lenne szabad lenézni azért, mert hisz, vagy mert nem hisz. Nézzük le inkább azért, mert tényleg egy rohadék :) 

Köszönöm szépen a figyelmet! 
További szép napot mindenkinek! 
Ó, és valaki nem hív meg egy kávéra? 

Ser Launcelot

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések